Už je to hodně dlouhá doba, co jsem nenapsala blog. Ne že bych na blogování (nebo vaření) nějak zanevřela, ale půlku listopadu jsme strávili na svatební cestě v Miami a návrat byl do největšího šrumce v který přetrval až do prosince a samovolně se přelil do vánočního šrumce a nakonec konečně i do dlouhého vánočního volna.
A právě Ježíšek mi letos přinesl spoustu nové inspirace - 3 kuchařky, ze kterých budu postupně zkoušet recepty a když se zadaří, určitě se s vámi podělím.
Začala jsem kuchařkou Jamie Olivera 15 minut v kuchyni. Recepty mi připadaly na první pohled dost složité, zejména co se týká surovin a jejich nákupu. Nakonec jsem se ale odhodlala a řekla jsem si, že tohle mě přece nemůže odradit a něco vyzkouším. Využila jsem příležitosti svých narozenin (29.12.) a na oběd jsem ten den pozvala babičku s dědou a Vášu a zkusila jsem jeden sympatický recept v trochu řeckém stylu.
Příprava jídel z téhle Jamieho kuchařky je založena na rychlosti, pokud máte připraveny všechny ingredience a kuchyňské nástroje potřebné k receptu (vždy vypsané v hlavičce receptu), měli byste za 15 minut mít hotovo. Já jsem realista, dala jsem tomu 30-45 min a musím říct, že do té půlhodinky jsme se vešli celkem hezky. Takže rychlé to je. Když máte hbité ruce jako Jamie, tak i za 15 minut můžete podávat:)).
Takže tady je recept na Božské řecké kuře:
Ingredience na 4 porce:
Kuskus:
- 300g kuskusu
- 2 barevné papriky
- 1 čerstá chilli paprička
- 4 jarní cibulky
- 1/2 svazku kopru
- 200g mraženého hrášku
- hrst černých oliv
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 40g sýra feta
Kuře:
- 2x 200g kuřecích prsou (nebo dle svého odhadu)
- 1 vrchovatá lžíce sušeného oregana
- l lžička mletého nového koření (nesehnala jsem mleté, použila jsem hmoždíř)
- 1 citron
- olivový olej
Tzatziky:
- 1/2 okurky
- 250g netučného bílého jogurtu
- 1/2 citronu
- 1/2 svazku čerstvé máty (neměla jsem, nedávala jsem)
Uvaříme si vodu v konvici a v poměru 1 hrnek kuskusu x 2 hrnky vody zalijeme kuskus v hrnci,osolíme a necháme pod pokličkou stát. Kuřecí prsa si obalíme směsí oregana, nového koření, soli, pepře s jemně nastrouhané citronové kůry. Rozpálíme pánev a prsa na ní na olivovém oleji do zlatova osmažíme (3-4 min a otočit).
Nastrouháme si nahrubo okurku, posolíme, potom z ní vymačkáme přebytečnou vodu (je jí dost) a dáme jí do misky. Přidáme jogurt, šťávu z 1/2 citronu, špetku pepře a nasekanou mátu (nedávala jsem, místo ní jsem použila kopr) - tzatziky máme na světě.
Z paprik a chilli papričky odstraníme semena, spolu s jarními cibulkami a koprem hodíme do mixéru a rozsekáme je najemno.
Do mísy (na tác) potom dáme nasekané papriky, přidáme hrášek (pokud mražený, tak spařit horkou vodou přes sítko), nasekané olivy, vymačkanou šťávu z citronu a olivový olej. Nakypříme kuskus a přidáme ho, dochutíme, nahoru posypeme nakrájenou fetou. Potom nakrájíme kuřecí prsa na plátky a přidáme je navrch nebo servírujeme odděleně. A podáváme s tzatziky.
Je to velmi jednoduchý recept, ale opravdu hodně nám zachutnal. Holt, v jednoduchosti je krása a Jamie nás o tom znovu přesvědčil.
Zkuste to, je to výborné. Dobrou chuť:)
Žádné komentáře:
Okomentovat