úterý 7. ledna 2014

Božské řecké kuře podle Jamie Olivera

Už je to hodně dlouhá doba, co jsem nenapsala blog. Ne že bych na blogování (nebo vaření) nějak zanevřela, ale půlku listopadu jsme strávili na svatební cestě v Miami a návrat byl do největšího šrumce v který přetrval až do prosince a samovolně se přelil do vánočního šrumce a nakonec konečně i do dlouhého vánočního volna.

A právě Ježíšek mi letos přinesl spoustu nové inspirace - 3 kuchařky, ze kterých budu postupně zkoušet recepty a když se zadaří, určitě se s vámi podělím.

Začala jsem kuchařkou Jamie Olivera 15 minut v kuchyni. Recepty mi připadaly na první pohled dost složité, zejména co se týká surovin a jejich nákupu. Nakonec jsem se ale odhodlala a řekla jsem si, že tohle mě přece nemůže odradit a něco vyzkouším. Využila jsem příležitosti svých narozenin (29.12.) a na oběd jsem ten den pozvala babičku s dědou a Vášu a zkusila jsem jeden sympatický recept v trochu řeckém stylu.

Příprava jídel z téhle Jamieho kuchařky je založena na rychlosti, pokud máte připraveny všechny ingredience a kuchyňské nástroje potřebné k receptu (vždy vypsané v hlavičce receptu), měli byste za 15 minut mít hotovo. Já jsem realista, dala jsem tomu 30-45 min a musím říct, že do té půlhodinky jsme se vešli celkem hezky. Takže rychlé to je. Když máte hbité ruce jako Jamie, tak i za 15 minut můžete podávat:)).

Takže tady je recept na Božské řecké kuře:

Ingredience na 4 porce:

Kuskus:
- 300g kuskusu
- 2 barevné papriky
- 1 čerstá chilli paprička
- 4 jarní cibulky
- 1/2 svazku kopru
- 200g mraženého hrášku
- hrst černých oliv
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 40g sýra feta

Kuře:
- 2x 200g kuřecích prsou (nebo dle svého odhadu)
- 1 vrchovatá lžíce sušeného oregana
- l lžička mletého nového koření (nesehnala jsem mleté, použila jsem hmoždíř)
- 1 citron
- olivový olej

Tzatziky:
- 1/2 okurky
- 250g netučného bílého jogurtu
- 1/2 citronu
- 1/2 svazku čerstvé máty (neměla jsem, nedávala jsem)

Uvaříme si vodu v konvici a v poměru 1 hrnek kuskusu x 2 hrnky vody zalijeme kuskus v hrnci,osolíme a necháme pod pokličkou stát. Kuřecí prsa si obalíme směsí oregana, nového koření, soli, pepře s jemně nastrouhané citronové kůry. Rozpálíme pánev a prsa na ní na olivovém oleji do zlatova osmažíme (3-4 min a otočit).

Nastrouháme si nahrubo okurku, posolíme, potom z ní vymačkáme přebytečnou vodu (je jí dost) a dáme jí do misky. Přidáme jogurt, šťávu z 1/2 citronu, špetku pepře a nasekanou mátu (nedávala jsem, místo ní jsem použila kopr) - tzatziky máme na světě.

Z paprik a chilli papričky odstraníme semena, spolu s jarními cibulkami a koprem hodíme do mixéru a rozsekáme je najemno.

Do mísy (na tác) potom dáme nasekané papriky, přidáme hrášek (pokud mražený, tak spařit horkou vodou přes sítko), nasekané olivy, vymačkanou šťávu z citronu a olivový olej. Nakypříme kuskus a přidáme ho, dochutíme, nahoru posypeme nakrájenou fetou. Potom nakrájíme kuřecí prsa na plátky a přidáme je navrch nebo servírujeme odděleně. A podáváme s tzatziky.

                                   

Je to velmi jednoduchý recept, ale opravdu hodně nám zachutnal. Holt, v jednoduchosti je krása a Jamie nás o tom znovu přesvědčil.

Zkuste to, je to výborné. Dobrou chuť:) 


Žádné komentáře:

Okomentovat